В парламента на Северна Македония премиерът Димитър Ковачевски  събра на

...
В парламента на Северна Македония премиерът Димитър Ковачевски  събра на
Коментари Харесай

Павле Траянов: България да признае македонците като национална принадлежност

В Народното събрание на Северна Македония министър председателят Димитър Ковачевски  събра на среща водачите на партиите. Фокусът на диалозите са измененията в Конституцията за включване на българите като държавотворен народ в югозападната ни съседка. За да се реализира консенсус сред партиите, се основава специфичен парламентарен формат, разгласи след срещата министър председателят Димитър Ковачевски.

Създава се парламентарна комисия, която да работи за промените, които се изискват от Северна Македония съгласно френското предложение. Тази комисия ще работи да не се блокира пътя на страната към Европейския съюз, съобщи Ковачевски след срещата:

" Не би трябвало да позволяваме конституционните промени, за които се ангажирахме с европейското предложение и заключенията на Собранието, да бъдат спънка, която сами ще си сложим. За първи път решенията зависят единствено от нас. И блокадата, в случай че се случи, ще я създадем ние ".

На срещата участва и водачът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ - Християн Мицкоски, който съобщи още като одобри присъединяване, че най-важните въпроси са стопанската система, бедността, енергийната рецесия, а не конституционните промени и включването на българите.

Лидерът на Демократически съюз Павле Траянов, който е част от ръководещата коалиция сподели " да " на конституционните ремонти, само че единствено на реципрочна основа.

" От името на Демократичния съюз ще желая първата точка, която ще бъде разисквана, да бъде изпратено мощно общо обръщение към България да признае македонците като национална принадлежност и да им признае опцията да упражняват всички свои права. Македонците имат право да се сдружават, да основават културни клубове ", съобщи Траянов.

Лидерът на Демократическата партия на албанците Мендух Тачи подсети концепцията дружно с смяната на конституцията за българите, да бъде вписано, че и 20% от популацията на страната приказва албански език:

" Мисля, че е време да се приказва намерено за идентичността на албанците, с цел да стане част от правните правила на страната ни. Второ, считам, че не е моментът за условия и изнудване, и трето, не е моментът да подаваме оръжие в ръцете на съперниците на интеграцията ", сподели Тачи.

Промяната на главния закон в Северна Македония изисква три етапи - в първата с две трети болшинство се гласоподава за пристъпване към промени, втората е за гласоподаване на проектопромените, когато е нужен нормално болшинство и третата фаза е приемането на поправките, за което са нужни минимум 80 депутати. Цялата процедура изисква най-малко три месеца и половина. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР